Jak správně uspořádat workshop

6. 9. 2022

Monika Kinlovicova

Není to tak dávno, co jsme si prozradili, proč je důležité investovat do rozvoje a vzdělávání svých zaměstnanců prostřednictvím školení a workshopů. Pár zásadních otázek jsme ale zatím nezodpověděli. Na co bychom se měli zaměřit, když se rozhodneme uspořádat workshop, případně najmout specialistu, který nám s tím pomůže? Co odlišuje kvalitní a zkušené školitele od těch průměrných? A v neposlední řadě, proč zvolit DEV PACK za svého partnera v oblasti vzdělávání?

Ať už se rozhodnete uspořádat workshop či seminář, měli byste tak činit s jasným cílem. Každý, kdo se jej zúčastní, by si z něj měl odnést právě to, co poslouží jeho budoucím profesním cílům nebo cílům organizace. Znalosti získané školením by následně měly být dobře použitelné v praxi. A v tom je zakopaný pes – jak zajistit, aby byl workshop pro jeho účastníky dlouhodobě přínosný?

V prvé řadě se vyhněte pořádání workshopů na vlastní triko v případě, že s tím nemáte již nějaké zkušenosti nebo nemáte ve svých řadách přímo specializované školitele, kteří to mohou s veškerou zodpovědností učinit za vás. I když se to může zdát zprvu jako dobrý nápad, ve finále můžete zaplatit mnohem více, než kdybyste tento úkol rovnou svěřili odborníkům, kteří se pořádáním workshopů a školením léta zabývají.

Jak vybrat společnost, která pro vás uspořádá workshop či školení?

Seznamte se s tím, jaká školení a workshopy daná společnost pořádá a na co se specializuje. Určitě pomůže, pokud se podíváte na portfolio dosavadních klientů. Promluvte si se zástupci společnosti, abyste zjistili, zdali pořádají ten typ školení, který potřebujete. DEV PACK se specializuje na pořádání workshopů a kurzů pro organizace od roku 2017. „Portfolio našich klientů je velmi široké a různorodé, takže kromě pravidelných školících programů vytváříme také školení šitá přímo na míru požadavkům našich klientů. Většinou tak navazujeme na předchozí spolupráci v podobě projektového řízení či implementace nového softwarového řešení, kdy je nutné kmenové zaměstnance ještě dále doškolit,“ komentuje Dagmar Poláchová, CEO DEV PACK.

Proč workshop a školení od DEV PACK?

  • Ke každému klientovi přistupujeme individuálně a zjišťujeme, jaké jsou jeho skutečné potřeby. Proto i cíle workshopu definujeme společně. Co je nutné zlepšit a co potřebují zaměstnanci k tomu, aby odváděli lepší výkony? Jak zvýšit jejich motivaci? Je vhodné soustředit se spíše na rozvoj měkkých dovedností, nebo je potřeba zapracovat na těch technických?
  • Jsou-li definovány cíle, přichází další zásadní bod rozhodování. A to sice – kdo se zúčastní školení a proč? Víme, kolik účastníků by mělo absolvovat daná školení, aby byla zachována jejich efektivita – např. školení s cílem řešení určitého specifického zadání bude vyžadovat skupinu do 10 účastníků kvůli množství praktických cvičení a brainstormingu, na druhou stranu např. školení Microsoft Power Automate se může zúčastnit tolik lidí, kolik uznáte za vhodné.
  • Asi není žádným velkým tajemstvím, že dospělí se učí hůře než děti. Je to z toho důvodu, protože mozek dospělého jedince pracuje jinak než mozek dítěte, a zkušený školitel by s tím měl umět pracovat. Naše vzpomínky nejsou uloženy v jednom místě, ale jsou rozprostřeny v různých částech mozku. S touto skutečností pracují školitelé DEV PACK a vědí, jak informace předávat tak, aby zůstaly v dlouhodobé paměti.
  • Pandemie nás naučila, že spousta věcí lze dělat bezpečně z pohodlí domova, a to včetně workshopů a školení. Na druhou stranu nic nenahradí skutečnou lidskou interakci tzv. tváří v tvář. Ať už jsou vaše preference jakékoli, DEV PACK dokáže uspořádat školení zaměstnanců jak vzdáleně prostřednictvím aplikací ZOOM či např. SKYPE, tak přímo v prostorách vaší společnosti.
  • Nastavíme jasný program a agendu workshopu, takže mají účastníci přehled nejen nad programem a jeho konkrétními tématy, ale také přestávkami a plánovaným koncem. Důležitou roli hraje samotné vyhodnocení workshopu, kterému věnujeme velkou váhu. Vždy žádáme účastníky o zpětnou vazbu, abychom se i my v DEV PACK mohli dále učit a posouvat kupředu.

Proč jsou naše školení tak oblíbená?

  • Naší největší přidanou hodnotou jsou samotní školitelé, v jejichž řadách stojí pouze profesionálové mající zkušenosti jak se školením ve velkých korporacích, tak v malých start-upech. Spolupracujeme s řadou uznávaných odborníků – za zmínku určitě stojí naše partnerství s Radovanem Čierným, zakladatelem společnosti sebevedome.cz, se kterým spolupracujeme především při pořádání kurzů z oblasti soft skills cíleně zaměřených na potřeby a očekávání našich klientů.
  • Na rozběhnutí workshopů a uvolnění účastníků používáme tzv. icebreakery, které doslova pomůžou “prolomit ledy”. Navíc se vytvoří pouto mezi školitelem a účastníky.
  • Školení není jen o školiteli, ale především o jeho účastnících. Ty aktivně zapojujeme formou realizace praktických cvičení, díky čemuž mohou právě naučené dovednosti aplikovat v praxi.
  • Skupinová cvičení vytváříme pro menší skupiny, abychom předešli zbytečné nervozitě zúčastněných.

Co si z toho odnést?

Zorganizovat vlastní workshop, pokud s tím nemáte zkušenosti nebo nejste vybaven týmem odborníků a školitelů, vás může stát nejen spoustu zbytečně vynaložených financí, ale především může negativně poškodit vaši pověst.  A proč riskovat to, na čem tak těžce pracujete? Organizaci workshopu a školení přenechejte nám. Pokud školení, které potřebujete, nenaleznete v naší aktuální nabídce, neznamená to nutně, že daný typ školení neposkytujeme. Pravidelně připravujeme školení šitá na míru potřebám klientů, takže skutečná škála školících programů DEV PACK sčítá širší objem workshopů, než je aktuálně zobrazeno na našich webových stránkách.

Authors: Iva Gracova

You may also like…